Svatko se od nas barem jednom našao u situaciji da iz kuće izađe tijekom sunčanog vremena noseći sunčane naočale, ali ubrzo potom ga zatekne iznenadna kiša poslije koje opet zasja jako sunce. Takvi vremenski uvjeti mogu štetiti očima i onemogućavati nam jasan vid zbog oštrih sunčevih zraka koje se odbijaju od vode. 

Obične sunčane naočale ne mogu nam osigurati dobar vid i u tim uvjetima, ali polarizacijske sunčane naočale mogu i zato ih preporuča veliki broj oftalmologa.

Što su polarizacijske sunčane naočale

Polarizacijske sunčane naočale jedina su vrsta naočala koje predstavljaju učinkovitu zaštitu pogleda od sunčeva odsjaja koji nastaje kada se sunčeva svjetlost odbija od vodoravnih površina. 

vrste polarizacijskih sunčanih naočala
Većina polarizacijskih sunčanih naočala pruža UV zaštitu koja je važna za održavanje zdravog vida.

One smanjuju vodoravne zrake sunca koje mogu predstavljati opasnost tijekom vožnje jer šokiraju vozače i onemogućuju im jasan pogled. Zbog toga, ako imate mogućnost, svakako se više isplati njihova kupnja nego običnih modela. 

Prednosti polarizacijskih modela naočala

Polarizacijske sunčane naočale imaju mnogobrojne prednosti. One predstavljaju najučinkovitiju zaštitu od UVA, UVB i UVC sunčevog zračenja. Osim toga, za razliku od običnih modela, one ne mijenjaju boju okoline. 

Također, one vam omogućuju jasniji i bolji vid, ali i sprječavaju iritaciju i umor očiju što može utjecati na smanjenje učestalosti i/ili jačine glavobolja. Uz to, neka istraživanja pokazuju povezanost između nošenja polarizacijskih sunčanih naočala i smanjenja razvoja očnih i kožnih bolesti. 

Što preporučuju oftalmolozi

Oftalmolozi se slažu da su polarizacijske sunčane naočale dobar izbor za svakoga kome u svakodnevnom životu smeta odsjaj sunčevih zraka i želi bolje i jasnije vidjeti. Ipak, nekim se ljudima njihovo nošenje posebno preporučuje, primjerice:

  • Vozačima 
  • Sportašima koji treniraju vodene sportove 
  • Sportašima koji treniraju zimske sportove 
  • Ljudima koji su preosjetljivi na sunčevu svjetlost 

Ovim ljudima one će posebno olakšati život i učiniti boravak na suncu ljepšim iskustvom. 

Veliki asortiman u trgovinama s naočalama

Postoje različiti modeli i vrste polarizacijskih sunčanih naočala. Najpoznatiji modeli su okrugle, retro i četvrtaste naočale te svatko može naći oblik i model koji odgovora njegovom licu i ukusu. 

Kako rade polarizacijske sunčane naočale?!

Osim o modelu, pri kupnji treba obratiti pažnju na boju leće. Zelena i siva leća su univerzalne i naočale s tim lećama mogu se nositi tijekom cijele godine, dok se brončana i bakrena leća preporučuje vozačima. U svakom slučaju, optičar ili oftalmolog dati će vam najbolji savjet koji model kupiti.

Postovi iz iste kategorije: